Alergie

Alergie je zvýšená citlivost našeho těla na různé látky (alergeny) – většinou jsou to nepatrné částečky rozptýlené v prostředí nebo obsažené v jídle, které člověk vnímá jako cizí a potenciálně škodlivé, zdravému člověku však žádné obtíže či zdravotní problémy nezpůsobují. Při kontaktu s alergenem pak dochází k reakci, při níž organismus uvolňuje širokou škálu protilátek do krve nebo do tkání. Intenzita takové odezvy se velmi liší – běžně známé jsou mírné senné rýmy, které se projevují kýcháním a posmrkáváním, dochází však i k životu nebezpečným reakcím (anafylaxe).
Nejčastějšími alergeny jsou prach, pyl, peří, roztoči, zvířecí srst, chemikálie v pracích a čistících prostředcích, v potravinách popřípadě kosmetice, dále léky a potraviny. Nejrozšířenějšími potravinovými alergiemi v našich zeměpisných šířkách jsou mléko, arašídy, pšenice, sója, jahody, citrusové plody) - alergické reakce na takové potraviny mohou zasáhnout téměř všechny části těla a nejčastěji se projevují ekzémem, dýchacími potížemi, urtikarií (kopřivkou), bolestí hlavy, průjmy, zvracení, horečkou apod.

Výskyt problémů souvisejících s alergiemi bohužel rychle narůstá. Uvádí se například, že přes 10% dospělých trpí ekzémy, přibližně třetina dětí do 11 let věku sennou rýmou, vysoké procento lidí je postiženo i nesnášenlivostí potravin – přibližně 5% celosvětové populace trpí laktózovou intolerancí (nesnášenlivostí mléčného cukru), v české republice je toto číslo dokonce několikanásobně vyšší.

Alergie může vypuknout v jakémkoli věku. Vnímavost a reakce na určité potraviny se během dospívání a stárnutí často mění, zejména pokud jsou jejím zdroje stravovací návyky. Alergie se u dětí a dospělých může vyvinout i beze změny jídelníčku. Existují však případy, kdy byl alergen určen, postižený se mu poctivě vyhýbá a po nějaké době (měsíce i roky) se objeví nový alergen, který vyvolává podobné nebo jiné příznaky.

V souvislosti se vznikem alergií se často uvádí pojem histamin – je to látka, která je produkována kůží, sliznicí a některými dalšími tělesnými orgány a zastává v našem těle spoustu důležitých funkcí (povzbuzuje po jídle tvorbu žaludečních šťáv, rozšiřuje vlásečnice, čímž zvyšuje průtok krve apod.) Když se potravinový alergen dostane do těla nebo přijde do styku s pokožkou, organismus uvolní velké množství tohoto histaminu a dojde k příznakům alergické reakce – pálení a slzení očí, kýchání, dušnosti, vyrážce. Reakce na alergeny může nastat ve všech částech těla – v nose, plicích, pokožce, dokonce i v mozku. Pokud se alergická reakce objeví krátce po požití určité potraviny, je vysoce pravděpodobné, že se jedná o alergii na toto jídlo. V některých případech (dýchací potíže, chronické rýmy) se příznaky mohou objevit několik hodin nebo dokonce i dní po požití alergenu.

Potraviny

Nebezpečná jídla

Příznaky

Mléko

Mléčné výrobky obecně (mléko, máslo,smetana, sýry, jogurty)

Zácpa, průjem, plynatost, migréna.

Ořechy

Arašídy, vlašské ořechy, kešú, ořechové sušenky, zmrzlina, oleje.

Vyrážky, nadýmán, dušnost, ekzém, ve vážných případech anafylaktický šok.

Lepek

Mouka, pečivo, sušenky, ječmen, žito, pivo, výrobky se strouhankou.

Celiakie (provázená průjmem a váhovým úbytkem), migréna.

Ryby

Uzené ryby (sleď, losos, makrela, treska), z čerstvých ryb nejčastěji treska a mořský jazyk.

Migréna, nevolnost, vyrážky, nadýmání, žaludeční potíže.

Plody moře

Korýši (humr, langusta, kreveta, krab), mlži (srdcovky, ústřice, slávky)

Dlouhodobé žaludeční potíže, migréna, nevolnost.

Sójové boby

Sójová omáčka, sójová mouka, sójové mléko a tofu, sójový olej.

Bolest hlavy, poruchy trávení.

Přísady do potravin

Balené i hotové potraviny a nápoje

Kožní vyrážky, bolesti hlavy, hyperaktivita, změny chování.

První krok v léčbě alergie spočívá v identifikaci alergenů, které jsou příčinou problémové reakce. Existuje několik testů, které pomohou odhalit konkrétní alergeny způsobující zdravotní potíže. Často používaným způsobem je tzv. vylučovací dieta. Je to metoda, při které jsou z jídelníčku systematicky vynechávány jednotlivé potraviny a na základě pozorování se stanovuje zdroj příznaků. Je to sice časově zdlouhavý proces, ale v převážné většině případů přináší kladné výsledky. Po vyřazení určitého jídla z jídelníčku může ustoupit celá řada příznaků – v tomto okamžiku je nutné být opatrný a seznam zapovězených jídel dále na základě vlastního uvážení nerozšiřovat. Pokud na celý proces nedohlíží odborník na výživu, může dojít k narušení popř. rozvrácení vyváženého příjmu potřebných vitamínů a minerálních látek.

Příklad vylučovací diety: Během prvních dvou týdnů se vyvarujeme konzervovaných masných výrobků, slaniny, uzenin, uzených ryb a plodů moře, citrusů, pšenice, ovsa, ječmene, žita, kukuřice, brambor, cibule, ořechů, kukuřičného oleje, mléčných výrobků a sýrů, většiny margarínů a vajec. Dále zapomeneme na kávu, černý čaj, alkohol, ocet, droždí, čokoládu a veškeré potraviny s obsahem umělých konzervačních látek.

Po čtrnácti dnech zavádíme potraviny v tomto pořadí: brambory, kravské mléko, droždí, čaj, žito, máslo, cibule, vejce, oves, káva, čokoláda, ječmen, citrusy, kukuřice, sýr, bílé víno, plody moře, jogurt, ocet, pšenice, ořechy. Nové jídlo přidávejte vždy po dvou dnech, a pokud se objeví reakce, vyhýbejte se mu ještě nejméně měsíc. Další potravinu zkuste teprve tehdy, až se všechny příznaky ztratí.

Zaznamenávejte si, které potraviny vracíte do svého jídelníčku a brzy dojdete k seznamu jídel, které vaše tělo snáší, a těch, kterým byste se měli vyhnout. Vždy je důležité dodržovat pravidelný pitný režim – optimální je čistá voda (ne z vodovodu!).

Odborníci mají za to, že některá strava vyvolává reakci jen zřídka nebo vůbec ne. Mezi tyto bezpečné potraviny patří hrušky, broskve, artyčoky, salát, jehněčí maso, jablka, neloupaná, loupaná a planá rýže a mrkev.

Je vhodné užívat i doplňky stravy, které jsou však míněné skutečně jako doplněk klasické léčby:

Karoteny – urychlují hojení a zklidňují podrážděné sliznice.

Vitamín C – je hlavním antioxydantem přítomným ve sliznici dýchacích cest, pokud je kombinovaný s bioflavonoidy, má výrazný protizánětlivý a protialergický účinek (může zadržet alergickou reakci tím, že zabrání buňkám uvolňovat histamin.

Vápník s hořčíkem – velmi důležité minerály i pro alergiky (zabraňují záchvatům tím, že znemožní stahy průduškových svalů).

Omega-3 kyseliny – mají protizánětlivé účinky.



Škola zdravého vaření