Antioxidanty ve zdraví

Role antioxidantů v prevenci různých onemocnění je stále ještě předmětem vědeckého zkoumání. I přesto jsou odborníci přesvědčeni, že volné radikály prokazatelně spolupůsobí při vzniku mnoha zdravotních problémů a onemocnění.

Nejčastější příčinou úmrtí na celém světě jsou srdečně-cévní problémy, tj. nemoci, které způsobuje ateroskleróza. Tady se na chvíli zastavíme, protože užívání antioxidantů velmi úzce souvisí s tímto onemocněním. Ateroskleróza je proces, který začíná u každého člověka už od mládí, nelze jej eliminovat, pouze zpomalit. Jak vzniká?

Velmi zjednodušeně lze celý proces vysvětli následovně: Protože je naše tělo je složeno z více než 60% vody, můžeme říct, že většina prostředí našeho organismu je vodné. Taktéž víme, že za normálních okolností se voda s tukem nemísí. Pokud sníme nějaké tučné jídlo, tak se přijatý tuk komplikovaným způsobe metabolizuje (ze střeva se dostane do krve do plazmy, pak do jater a v konečné fázi se může usadit se v tukové tkáni. V okamžiku, kdy je potřeba, se z tukové tkáně zmobilizuje, dostane se zpátky do jater, kde se nebo do svalů, kde je zdrojem energie). Zajímavé je, že celý život máme cévy plné tuku. Podstatou aterosklerózy je to, že se tuk v podobě cholesterolu, který se normálně pohybuje v tepnách, začne usazovat na stěnách našich cév. Vzniká cholesterolový nebo aterosklerotický plát. Ten plát postupně narůstá až do fáze, kdy může úplně uzavřít cévu.

Nejohroženější části našeho těla jsou mozková tkáň, srdeční a útrobní tepny a tepny dolních končetin. Nejcitlivější z nich je mozek – je nejnáročnější na přívod kyslíku.

A co s tím mají společného volné radikály? Poškozují (oxidují) částice (tzv. lipoproteiny), které na sebe vážou cholesterol v krvi a v určitém smyslu mění dobrý cholesterol na špatný. Dále poškozují výstelku v cévách, což má za následek ukládání cholesterolových nánosů. Volné radikály také napadají červené krvinky, které pak mohou tvořit abnormální sraženiny (v okamžiku, kdy ucpou cévu, dojde k infarktu).

Kdo chce snížit riziko vzniku aterosklerózy, udělá nejlépe, když přestane kouřit a omezí jídla zvyšující hladinu LDL (špatného) cholesterolu v krvi – je potřeba omezit především nasycené tuky a potraviny s vysokým obsahem cholesterolu (nezakysané mléčné výrobky, tučná masa, vejce). Dále se nedoporučuje nadměrné pití kávy, protože také přispívá ke zvýšení hladiny cholesterolu (dříve se tento fakt přičítal kofeinu, dnes je známo, že tento problém způsobují některé látky obsažené v kávovníku – především kofeol a kofestol).

V tomto stavu jsou skvělými pomocníky přírodní antioxidanty – především vitamín E – pokud jej máme dostatek, dokáže zabránit tvorbě krevních sraženin (zabraňuje krevním destičkám v nahromadění). Pokud budeme přijímat dostatek vitamínu C, pomůže zregenerovat vitamín E poškozený oxidací. Některé studie tvrdí, že dlouhodobé užívání 400-800 IU přírodního vitamínu E denně může snížit riziko infarktu myokardu o více než 70%.

Mezi další nepříjemné zdravotní problémy patří artritida – ta bývá většinou provázena zánětem, který mohou způsobovat některé volné radikály (např. superoxidový anion). Artritidu lze léčit potlačováním tohoto zánětu, což podpoříme užíváním některých antioxidantů. Vhodnou kombinací je v tomto případě přírodní vitamín E, C a selen (pokud např. trpíme nedostatkem vitamínu C, může to mít za následek vyšší propustnost cév – některé červené krvinky se dostanou do kloubů, kde způsobí zánět).

U padesáti procent lidí nad 50 let dochází k vývoji katarakty (šedého zákalu). Katarakty jsou neprůhledné skvrny na čočce, které se tvoří shlukováním a štěpením bílkovin uvnitř čočky. Tyto skvrny zmenšují množství světla přenášeného na sítnici a způsobují zakalené a rozmazané vidění. Tyto skvrny mohou vznikat při reakci UV záření ze slunce na proteiny v čočkách, kdy vznikají volné radikály. Je prokázáno, že v časných stadiích katarakty může pravidelné užívání antioxidantů zpomalit její růst. Jedná se především o vitamín C a E, které chrání čočku proti poškození UV zářením a cigaretovým kouřem. Z dalších účinných přírodních antioxidantů je vhodné zvolit extrakty z borůvek (obsahují bioflavonoidy, které pomáhají eliminovat toxiny z čočky a sítnice), dále přípravky s obsahem jinanu dvoulaločnatého (ginko biloba), popřípadě kyselina alfa-lipoová, která významně zvyšuje účinnost vitamínu C a E. Krevnímu zásobení oka může prospět i extrakt z hroznových jadérek, protože má antioxidační vliv i na nejdrobnější cévy a kapiláry. Velmi silným antioxidantem, který pomáhá eliminovat účinky volných radikálů v oku, je lutein.

Každý čtvrtý člověk v České republice umírá na rakovinu. Nejběžnější formou této choroby je rakovina plic, na druhém místě je co do výskytu zhoubný nádor kůže (pokud se ale podchytí včas, je smrtelný jen vzácně). Rakoviny vznikají poškozením genetického materiálu v buňkách – to může být vyvoláno vnějšími vlivy, jako je záření, virové infekce, chemické látky, kouření, které jsou „bohatým zdrojem“ právě volných radikálů. Imunitní systém, který by měl za normálních okolností zhoubné bujení potlačovat, můžeme posílit pravidelným příjmem různých antioxidačních látek, jako jsou vitamíny E a C, karoteny, selen, různé fytochemikálie.

Pravidelným užíváním antioxidantů můžeme také výrazně ovlivnit stav naší pokožky – kůže trpí nejvíce opalováním a účinkem kouření (pokud se při opalování spálíme, jedná se o zánět způsobený volnými radikály vytvořenými působením UV záření). Antioxidanty nepůsobí jako ochranný filtr, ale zvyšují odolnost kůže proti volným radikálům a zánětům. V tomto případě jsou nejdůležitější vitamíny C a E a karoteny.

Mohou antioxidanty prodloužit život?

Sice se nemůžeme vyhnout stárnutí, ale fyzickému chátrání předejít můžeme – mnoho vnějších znaků stárnutí můžeme zpomalit dodržováním rozumné životosprávy a dostatečným příjmem různých antioxidantů. Stárnutí můžeme definovat jako ztrátu schopnosti těla reagovat na změněné požadavky a stres. Účinky reakcí obrovského množství volných radikálů se kumulují a časem vedou ke ztrátě buněk (např. poškození buněčných membrán volnými radikály zhoršuje schopnost buňky vstřebávat živiny a zbavovat se odpadu – buňka umírá).

Antioxidanty pomohou skutečně prodloužit život, ale především v kvalitě než délce (kvalitu jsme schopni postupně sledovat, ale na zkoumání jeho délky je potřeba velký časový úsek). V souvislosti s délkou života bylo například zjištěno, že století lidé mají vyšší hladinu antioxidační kapacity než 70-80-letí.

Víte, že...

během 70 let života se v těle vytvoří asi 17 tun volných radikálů?



Škola zdravého vaření