Avokádo

Avokádo je exotické ovoce, které má v historii lidstva dlouhou tradici. Původem pochází z Jižní Ameriky, do povědomí lidí se toto ovoce zapsalo jako jeden z mála plodů, který obsahuje vysoké množství tuků.

Plody avokáda mohou být kulatá i hruškovitá, jejich velikost se pohybuje od několika centimetrů, vzácností nejsou ani plody vážící kolem jednoho kilogramu. Jejich barva je různá - od tmavozelené a červené po žlutou až téměř černou.

Dužina avokáda je bohatým zdrojem vitamínu E a důležitého draslíku, který pomáhá regulovat krevní tlak, udržovat pravidelnou srdeční činnost a zdravou nervovou soustavu. Navíc obsahuje zajímavé množství vitamínu B6, C a hořčíku. Avokádo je však bohaté (podobně jako olivový olej) především na mononenasycené tuky, které mohou snižovat cholesterol v krvi – z toho důvodu se toto ovoce stalo často doporučovanou součástí jídelníčku v prevenci před srdečně cévními chorobami prakticky na celém světě.

Kuchyňské použití avokáda je široké: Plody nejdříve omyjte, rozkrojte a vyjmete pecku. Konzumuje se dužnina, která má díky vysokému obsahu tuků máslovitou konzistenci. Můžeme dužninu jíst jako hlavní jídlo (je velmi chutné, když pokapete citronem) popřípadě použít pro výrobu dresinků, pomazánek, kombinovat se zeleninovými či ovocnými saláty.

Doporučujeme nekonzumovat avokádo nezralé, má hořkou chuť.

Víte, že...

avokádo začíná zrát teprve poté, co se utrhne ze stromu? Nezralé kusy stačí ponechat několik dnů v pokojové teplotě.



Škola zdravého vaření