Bazalka

Bazalka je společně s oregánem jedno ze základních koření jihoevropských kuchyní. Její jméno pochází z řeckého "basilikos", což znamená "královská" - a její použití v kuchyni tomu skutečně odpovídá. Svým původem pochází z jižní Asie, do evropské kuchyně přišla v 16. století z východní Indie a Íránu. Na světě existuje více než 50 druhů této bylinky, které se liší velikostí a barvou listů, nejrozšířenější je ale bazalka pravá.

Listy bazalky jsou silně aromatické s nasládlou vůní, která silně připomíná hřebíček - po usušení však toto aroma ztrácí a má odlišnou chuť od čerstvé byliny. Bazalka se používá se čerstvá i sušená, v lidovém léčitelství mimo jiné i pro podporu chuti k jídlu a ulehčení odkašlávání.

Bazalku můžeme pěstovat i doma za oknem v květináči (aby vydržela co nejdéle, je vhodné ji v průběhu dorůstání zaštipovat, aby nevykvetla).

Hodí se do mnoha různých jídel, nejznámější je její použití ve středomořské kuchyni - omáčky, ryby, drůbež, telecí maso, zeleninové saláty, polévky, pizza, bylinková másla aj. Na vaření se používají čerstvé nebo sušené listy bazalky, do jídel ji doporučujeme přidávat až nakonec, protože chuť této jemné bylinky rychle vyprchá.

Pokud se rozhodnete připravit si čaj z listů bazalky, pomůže vám zklidnit žaludek i nervové vypětí, velmi často se používá k léčbě zvracení.

Čerstvé lístky bazalky můžete dokonce i žvýkat, zajímavě osvěží dech.



Škola zdravého vaření