Bílkoviny

Bílkoviny jsou základním stavebním materiálem těla - jsou nezbytné pro růst, údržbu a opravu tělesných tkání, tvoří základní strukturu kostí, kůže, svalových vláken, enzymů a hormonů. Podle původu je můžeme rozdělit na rostlinné a živočišné. Bílkoviny jsou v zažívacím traktu rozloženy působením proteolytických enzymů na základní prvky – aminokyseliny – ty jsou základními stavebními kameny buněk, slouží k tvorbě enzymů a některých hormonů. Aminokyseliny dále dělíme na esenciální (organismus je neumí sám vytvořit a musí být přijímány v potravě) a neesenciální (tvořeny z jiných aminokyselin).

Velmi diskutovanou problematikou je kvalita bílkovin. Bílkoviny, které dodávají co nejúplnější a tím i nejvýhodnější kombinaci aminokyselin (některých aminokyselin obsahují méně a jiných více), jsou z hlediska výživy nejkvalitnější (plnohodnotné). Patří k nim bílkoviny vajec, mléka, mléčných výrobků a masa. Mezi tzv. neplnohodnotné bílkoviny patří rostlinné zdroje – a to právě kvůli nevyváženému poměru aminokyselin. Výhody a nevýhody příjmu jednotlivých zdrojů najdete zde.

Mnoho "všežravců" konzumuje víc bílkovin než se doporučuje, což může mít i nevýhody pro jejich zdravotní stav.

Mějte vždy na mysli - naše tělo využije přesně tolik bílkovin, kolik právě potřebuje. Zbytek je v podstatě rozdělen na dvě části. První z nich skončí v toaletní míse a druhá, které se podaří proniknout do krevního řečiště, se přemění na sacharidy jako případný zdroj energie. A pokud není využit, dojde k jeho uložení do zásoby jak jinak než v podobě tuku.

Nadměrná konzumace bílkovin může být spojená i se zdravotními riziky. U starších lidí a u lidí trpících nějakou nemocí ledvin může být nadbytkem bílkovin ohrožena funkce ledvin. Navíc vysoký příjem bílkovin může způsobovat ztráty vápníku a tak přispívat k odvápňování kostí (především u žen - nemají mužský pohlavní hormon (testosteron), jsou citlivější na předávkování).

U mléčných bílkovin se často vyskytuje problém laktosové intolerance - trávicí systém některých lidí není schopen zpracovat laktosu (mléčný cukr) a v průběhu jeho konzumace dochází k vážným zažívacím problémům




Škola zdravého vaření