Bobkový list

Bobkový list je v celosvětové kuchyni velmi známé a rozšířené koření, které pochází z keře se stále zelenými listy - vavřínu vznešeného. Tato rostlina má v historii naší civilizace dlouhou a známou historii - bobkové listy byly např. v době klasického Řecka považovány za posvátné (kněžky před věštbou žvýkali listy, které jsou mírně narkotické), vítězové starořeckých olympijských her byli vyznamenáváni věncem z vavřínu, keř byl zasvěcen i řeckému bohu lékařství - Aeskulapovi.

Jako koření se používá sušený list, který by měl správně mít světlezelenou barvu (čím zelenější je barva, tím větší je kvalita koření, na listech se nesmí objevit různobarevné skvrny). Listy mají velmi specifické aroma a nahořklou chuť – obsahují silice, glykosidy a hořčiny, které podporují trávení a chuť k jídlu. Z toho důvodu se bobkový list používá v kuchyních mnoha národů při konzervaci masa a ryb, nakládání okurek, hub, zeleniny, jeho aroma se skvěle doplňuje s chutí octa.

V kuchyni bychom s bobkovým listem měli zacházet opatrně – pokud používáme celé listy , tak vždy raději v menším množství, do jídel dáváme až před jeho dokončením (příliš dlouhým vařením hořkne). Mletý bobkový list pak přidáváme až do hotového pokrmu.

V porovnání s většinou koření, ze kterého se používají listy, může být bobkový list několikrát vařen aniž by ztratil většinu aromatických látek.

Bobkový list se používá i v lidovém léčitelství – čaj z listů odstraňuje odpadní látky z těla, pomáhá při diabetu a revmatismu.
Pokud používáte toto výrazné koření ve své kuchyni, neskladujte je déle než jeden rok - přestárlé listy ztrácejí svoji vůni, zbarvují se dohněda a chutnají hořce.



Škola zdravého vaření