Celiakie

Celiakie je závažné celoživotní střevní onemocnění způsobené nesnášenlivostí bílkoviny lepku. Tato látka je obsažena především v obilninách, jako je pšenice, žito, ječmen a oves. Vyskytuje se u dětí i dospělých a většinou se v rodinách dědí z generace na generaci.

U dětí se někdy projevuje během prvních měsíců, ve kterých začnou přijímat pevnou stravu s obsahem lepku (obilniny, piškoty), popřípadě se onemocnění může rozvinout i v pozdějším věku. U dospělých se celiakie často objevuje v případech, kdy ho měli v lehké nebo bezpříznakové formě už od dětství.

U citlivých osob dochází působením lepku k poruchám povrchu tenkého střeva (postupně mizí klky a mikroklky) a tím dochází ke zhoršení vstřebávání výživných látek. Prvními příznaky u dětí jsou obvykle žaludeční nevolnosti, posléze nadýmání, průjmy, chudokrevnost, úbytek váhy. Dospělé osoby pociťují zvýšenou únavu, trpí depresemi, objevují se afty, dermatitida, často i neplodnost.

Přesná diagnóza se stanovuje provedením biopsie – vyjme se vzorek tenkého střeva a prozkoumá se.

U některých lidí dochází po konzumaci potravin s obsahem lepku k negativním reakcím (nevolnost, průjmy, nadýmání), ale přitom není poškozena sliznice tenkého střeva – v těchto případech se nejedná přímo o celiakii, ale většinou pouhou nesnášenlivost lepku.

Všechny tyto problémy způsobené příjmem lepku jsou v současné době nevyléčitelné, je nutné držet bezlepkovou dietu, která trvá po celý život.

Celiákie - Tipy pro správnou výživu



Škola zdravého vaření