Crohnova choroba

Crohnova choroba je chronické zánětlivé onemocnění střev, které běžně postihuje sliznici, podslizniční vrstvu, pojivovou a svalovou vrstvu. Může zasáhnout kteroukoli část trávicího ústrojí od ústního otvoru k řitnímu včetně přilehlých mízních uzlin. Nejčastěji se objevuje ve věku od 15 do 35 let.

Příznaky nemoci jsou různé a často mění svoji intenzitu – většinou zahrnují bolesti břicha, průjmy, horečky, celkový úbytek váhy, krev ve stolici, poruchy vstřebávání a následnou podvýživu, chudokrevnost, postižení kloubů a kůže.

Příčiny Crohnovy nemoci nejsou doposud dobře známy. Může se jednat o autoimunitní odpověď, při níž tělo napadá svou vlastní střevní tkáň v obraně před infekcí, při reakci na stres popřípadě jiné faktory prostředí. Je pravděpodobné, že i prodělané potravní alergie mohou zvýšit vznik tohoto problému. Doposud se nepodařilo Crohnovu chorobu zcela vyléčit, pacienti jsou většinou odkázáni na užívání protizánětlivých léků. Mnozí lidé trpící touto nemocí musí v určitém stadiu podstoupit chirurgický zákrok zaměřený na nejvíce postižené oblasti střev.

Zánět, který je nejčastějším projevem této nemoci, způsobí, že se střevní stěny zajizví a zesílí a dojde tak k zabránění průniku živin ze střev do krve. Jakmile se nemoc plně rozvine (dojde k zánětu tenkého střeva nebo jeho zúžení), působí jídlo postiženým stále větší potíže, které mohou vyústit až v bolestivé křeče. Výsledkem pak může být i podvýživa.

Tipy pro správnou výživu

Při vzniku Crohnovy choroby by postižení měli nejdříve upravit svůj jídelníček. Do stravy je vhodné zařadit vařenou zeleninu – u rozvinutých stadií této nemoci, kdy dochází k zúžení střev a vznikají již popisované potíže, je nutné být při konzumaci většího množství vlákniny opatrný. Často se doporučuje v souvislosti s vhodnou stravou zařadit do jídelníčku čerstvou papáju – obsahuje enzymy, které usnadňují trávení.
Ze stravy je naopak nutné vyřadit potraviny s vysokým obsahem histaminu (většina postižených histamin nesnáší), mléčné výrobky včetně sýrů, uzeniny, ryby, kyselé zelí, veškeré potraviny obsahující kvasnice, tučná a smažená jídla, produkty z bílé mouky, ostré koření. Také konzumace alkoholu a kofeinových a sycených nápojů by měla být výrazně omezena, stejně je tomu v případě ječných, žitných a pšeničných výrobků.

V závislosti na rozsahu a místě zánětu a na předepsaných lécích se může u pacienta objevit nedostatek vitamínů a minerálů, proto je vhodné užívat některé potravní doplňky. Protože je v průběhu rozvoje Crohnovy choroby častý vznik anémie (chudokrevnosti), je důležité zvolit kombinaci výrobků s obsahem organického železa a vitamínů B komplexu. Není vzácností ani nedostatek vitamínu C (bohatě zastoupen v čerstvé ovoci a zelenině), D (nachází se např. v rybách) a K (obsažený v listové zelenině, vojtěšce). Pro doplnění těchto deficitních látek poslouží vhodná forma multivitamínového přípravku. Pravidelná konzumace Omega-3 kyselin snižuje v těle zánětlivé procesy a z dlouhodobého hlediska zlepšuje celkový stav postižených.

Statistiky uvádí, že přibližně v 50% případů Crohnovy choroby dochází k demineralizaci kostí a počínající osteoporóze – tyto příčiny vznikají z nedostatku příjmu vápníku (nechutenství popřípadě i laktózová intolerance, která se může u nemocných projevit), proto je vhodné do suplementace zařadit i vápník s hořčíkem.



Škola zdravého vaření