Cukrovka

Cukrovka je chronické onemocnění, při kterém se v organismu pacientů nevytváří v dostatečném množství inzulín (hormon slinivky břišní řídící přeměnu cukrů v těle), nebo není účinně využíván. Diabetes se pak projevuje zvýšením hladiny cukrů (glukózy) v krvi. Tato porucha metabolismu cukrů však může současně ovlivnit i hospodaření s dalšími živinami a negativně tak ovlivnit celkový stav našeho zdraví. Během času může tento stav vést k rozvoji onemocnění srdce, ledvin, zraku, poškození nervů apod.

Je známo několik typů cukrovky:

  1. Diabetes I.typu (dependentní) – vyvíjí se už v mládí, je způsobený tím, že se ve slinivce přestal vytvářet inzulín - postižený je závislý na vnějším příjmu inzulínu. Je to méně častá forma tohoto onemocnění.

  2. Diabetes II.typu (non dependentní) – objevuje se až po třicátém roku života, tvoří přibližně 90% případů diabetu. Tento druh onemocnění je nezávislý na inzulínu – vzniká poruchou uvolňování inzulínu ze slinivky břišní popřípadě jeho sníženou účinností.

  3. Těhotenský diabetes - objevuje se u žen v průběhu těhotenství a po jeho skončení postupně odeznívá.

Příčiny vzniku diabetu jsou různé – v případě I.typu dochází k tomu, že slinivka přestane vytvářet inzulín – takový stav může vzniknout po virové infekci, intoxikací organismu i genetickými vlivy. Někteří vědci spatřují vznik tohoto onemocnění u autoimunitní reakce, při níž tělo napadne vlastní pankreatické buňky. Nemocní pak musí celoživotně užívat inzulín.

Diabetes II.typu se vyvíjí z rezistence na inzulín – slinivka může inzulín vylučovat, ale tělesné buňky na něj dostatečně nereagují. Nejběžnější příčinou vzniku tohoto typu je obezita. Těhotenský diabetes je dáván do souvislosti s působením hormonů, nadváhou i dědičnými dispozicemi.

Klasická léčba diabetu I.stupně spočívá především v kontrolovaném dávkování inzulínu, dodržování stravovacího režimu a přiměřené pohybové aktivitě. U cukrovky II.typu je důležitá dieta – základem je snížení energetické hodnoty stravy, výrazné omezení příjmu jednoduchých cukrů a nasycených tuků a pravidelný příjem cereálních potravin a čerstvé zeleniny.

Cukrovka - Tipy pro správnou výživu



Škola zdravého vaření