Datle

Datle, plody palmy datlové, mají svůj původ v severní Africe a přední Asii. Tento strom dorůstá do výšky až 30 metrů, má rád vysoké teploty a je schopný poskytnout každý rok až 100 kg plodů, které dosahují velikosti kolem 5 cm. Datle jsou velmi bohatým zdrojem cukru, který chrání tyto šťavnaté plody ve velkých vedrech před vyschnutím -pro jejich vysoký obsah jsou tyto plody doslova kalorickou bombou (100 g datlí obsahuje přibližně 300 kcal) – proto byly datle odedávna základní stravou beduínů na dlouhých namáhavých cestách karavan.
Datle však nejsou jenom zdrojem „prázdné energie“ – kromě vitamínu E a biotinu obsahují všechny známé vitamíny, jsou např. velmi bohatým zdrojem vitamínu B5 (kyseliny pantotenové), která v našem těle přímo ovlivňuje produkci energie, čímž podporuje čilost, vitalitu a soustředění. Datle kromě toho obsahují dobře využitelnou formu vápníku, mědi, železa a draslíku.

I přesto, že jsou datle doslova nacpány cukrem, jsou odedávna používány jako účinný uspávací prostředek – obsahují totiž nadprůměrně vysoké množství aminokyselin tryptofanu, která tvoří základ pro tvorbu spánkových hormonů. Dokonce lidoví léčitelé v nomádských zemích doporučují krátce před uložením ke spánku sníst pár sladkých datlí. Pokud budete chtít vyzkoušet tento návod, nezapomeňte si po takové pozdní večeři vyčistit zuby, obsažené přírodní cukry mohou poškozovat zubní sklovinu stejně jako cukry rafinované.

Víte, že…

Datle nejsou jen na mlsání? Hodí se k oslazení mnoha pokrmů, např. ovocných salátů, koláčů, pečiva, kousky datlí je možné vmíchat do musli, pudinku nebo tvarohu.



Škola zdravého vaření