Dna

Dna je forma artritidy (zánětlivého onemocnění kloubů), kterou způsobují krystalky kyseliny močové usazené v kloubní tkáni (lidé, kteří trpí dnou, nemají dostatek enzymu, který tuto látku rozpouští). Kyselina močová je konečný produkt metabolismu purinů, které se ve větším množství nachází v některých typech potravin – nejbohatšími zdroji jsou vnitřnosti, zvěřina, ančovičky, sardinky, drůbež, plody moře a luštěniny. Většinou bývá tímto problémem poškozen jediný kloub, nejčastěji u palce nohy (vyskytovat se však může i v kotnících, kolenech, zápěstích a kloubech prstů).

Přesná příčina dny není spolehlivě známa (nejčastěji se uvádí dědičné dispozice), existují však faktory, které podporují její vznik – přemíra jídla a alkoholu (v minulosti byla dna nazývána nemocí bohatých, postižen byl např. i Karel IV.), stres, následek operace nebo poranění kloubu apod. Nejčastěji (z 80-90% případů) jsou postiženi muži ve věku 40-50 let – bolestivé záchvaty se projevují oteklým kloubem, zarudlou a horkou kůží, občas mohou být provázeny i horečkou (často tyto problémy přichází po nadměrné fyzické zátěži, konzumace masa a alkoholu). Při pokročilém stadiu dny se na některých místech těla vytváří tzv. tofy – jsou to usazeniny kyseliny močové, které se většinou projevují velkými boulemi na rukou. Těžká dna může způsobit např. i tvorbu ledvinových kamenů.

Dna - Tipy pro správnou výživu



Škola zdravého vaření