DDD

DDD (= Doporučená Denní Dávka) je v České republice užívané označení pro množství určité nutriční látky, kterou má člověk dostat v potravě, aby byly splněny specifické požadavky organismu na množství uvedené látky.

Všechny tyto hodnoty jsou odvozené z vědeckých studií o fyziologických potřebách aktivních látek u zdravých osob (např. základem pro DDD určitého vitamínu je množství této látky, které je nutné k udržení jeho správné hladiny v krvi u testované osoby.

Tyto hodnoty se však mohou různě interpretovat a proto se v mnoha případech v jednotlivých zemích od sebe liší.

Je nutné si uvědomit, že tato čísla nejsou hodnotami doporučovanými pro optimální výživu! Jedná se především o případy některých vitamínů a minerálů, které jsou považovány za nezbytné k prevenci některých degenerativních onemocnění (srdečně-cévní onemocnění, rakovina, osteoporóza apod).

Není-li dostatek informací ke stanovení DDD, doporučuje se maximální bezpečná dávka. Ta je založena na množství látky, o kterém se předpokládá, že je v souladu s udržením příznivého zdravotního stavu (např. molybden, vit.B5, biotin, chrom, vitamín E a K).



Škola zdravého vaření