Draslík

Třetí nejčastěji zastoupený minerál v těle.

K čemu slouží?

Společně s dalšími minerály pomáhá draslík vést nervové vzruchy a reguluje srdeční tep a tlak. Jeho důležitá úloha spočívá také v udržování množství tekutin v buňkách (v tomto případě je tzv. protihráčem sodíku, který ovlivňuje množství mimobuněčných tekutin). Draslík také dokáže přeměňovat krevní cukr na glykogen (skladovatelná forma energie ukládaná v játrech a ve svalech). Je přirozeným diuretikem, takže pomáhá odstraňovat z těla škodlivé látky a zplodiny metabolismu.

Kde jej najdeme?

Draslík je bohatě zastoupen v čerstvém ovoci a zelenině, dobrým zdrojem je také maso (drůbež) a mléčné produkty.

DDD: Doporučená dávka draslíku se pohybuje mezi 2,5 – 3,5 g pro dospělého člověka.

Víte, že...

vařením brambor, které jsou bohatým zdrojem draslíku, ve vodě se ztrácí až 50 % draslíku, kdežto vařením v páře jen necelých 6 %?



Škola zdravého vaření