Estragon

Tato rostlina má svůj původ ve střední a jihozápadní Asii. V současné době se pěstuje především ve Francii, kde je také jako koření velmi oblíbený (nejčastěji je najdeme ve francouzských hořčicích).

Jako koření se používají čerstvé i sušené listy, které jsou charakteristické typickou sladkou a výrazně aromatickou vůní, která připomíná fenykl, anýz a lékořici. Estragon dává pokrmům pikantně trpkou příchuť a je vyhledávaným kořením pro přípravu pokrmů z drůbežího masa, omáček, salátů či zálivek, velmi často se používá při výrobě hořčice a různých octů.

Pro kuchyňské využití jsou známé dva druhy estragonu: tzv. ruský estragon, který neobsahuje téměř žádné éterické oleje a z hlediska kvality je považován za podřadné koření, a tzv. francouzský estragon, který je výrazně aromatický a v chuti mnohem jemnější.

Používání estragonu podporuje chuť k jídlu, zvyšuje sekreci žluče, povzbuzuje vylučo­vání trávicích šťáv, má močopudné účinky.

Estragon má velmi silné aroma, které se plně rozvine až při tepelné úpravě. Proto šetřete s dávkováním a nepoužívejte spolu s jinými silně aromatickými bylinami.



Škola zdravého vaření