Fenykl

Fenykl je populární bylinou, kterou užívá lidstvo jako koření i lék již velmi dlouho. Tato rostlina s příjemnou vůní pochází původně z jižní Evropy, semena byla po celá staletí užívána na povzbuzení chuti k jídlu a jako lék proti nadýmání při plynatosti a trávicích problémech. Už staří Římané pěstovali fenykl pro jeho aromatickou vůni, v dnešní době má tato rostlina také široké využití. Rozlišujeme dva hlavní druhy fenyklu – hořký a sladký, jejich chuť je dána zastoupením hořce či sladce chutnajících olejů, které už v nízkých dávkách např. usnadňují vykašlávání.

Semena fenyklu se hojně používají i v lidovém léčitelství - pomáhá proti bolestem žaludku, nadýmání a křečím trávicí soustavy, slouží jako prostředek ke snižování chuti k jídlu, dokonce se používal na vyvolání menstruace a podporu laktace.

Jako koření se fenykl používá především na zamaskování chuti některých potravin – např. do rybích polévek, do tvarohových a sýrových jídel, bylinkového másla, při konzervaci zeleniny.



Škola zdravého vaření