Funkční potraviny vs. geneticky modifikované potraviny

Mnozí lidé stále žijí v domnění, že některé výrobky z řady funkčních potravin se vyrábí z geneticky upravovaných zdrojů. V žádném případě tomu tak není - nejlépe rozdíl pochopíme tak, že si znovu objasníme tyto dva rozdílné pojmy.

Funkční potravinou je jakákoli potravina, která má kromě výživové hodnoty i příznivý účinek na lidské zdraví. Je to potravina (ne tableta, tobolka nebo kapsle) vyrobená z přirozeně se vyskytujících složek, která by se měla konzumovat jako součást denní stravy a současně prokazatelně ovlivňuje některé pochody v organismu (posiluje imunitní systém, působí preventivně proti některým nemocím a celkově příznivě ovlivňuje fyzický a duševní stav). Cílem konzumace funkčních potravin není léčení různých chorob ve stadiu jejich propuknutí, ale pouze preventivní působení. Funkční potraviny se tedy mají přijímat běžně jako součást stravy.

U geneticky modifikovaných potravin (rostliny) se jedná o zavedení genů jiných rostlin do určité plodiny, nebo o potlačení části genů s cílem získat určité požadované vlastnosti. Takto získané rostliny jsou např. odolné proti některým nemocím a škůdcům. Některými genovými úpravami je možné získat i vyšší obsah aktivních látek, v současné době se zatím takto vyprodukované zdroje do funkčních potravin nepoužívají (vzhledem k velkému zájmu o problematiku genových úprav je však možné, že se v blízké budoucnosti situace může změnit).




Škola zdravého vaření