Fytoživiny - úvod

Fytochemické látky jsou sloučeniny nacházející se v různých rostlinách. Nepatří mezi vitamíny ani minerály nebo vlákninu, přesto jsou pro naše zdraví nesmírně důležité. Bylo zjištěno, že fytochemické látky mají zajímavé pozitivní účinky na lidský organismus.

Co obsahují?

Najdeme mezi nimi obrovské množství antioxidačních látek, antibakteriálních a antivirových faktorů, látky snižující krevní tlak a vznik krevních sraženin, různé enzymy, které podporují funkci imunitního systému a jaterní činnost apod.

Patří sem látky známé jako flavonoidy, terpeny, fenoly, fytosteroly, fytoestrogeny, ligniny, glukosinoláty, izotiokyanáty a mnoho dalších.

Většina z těchto látek má významné antioxidační účinky (nejznámější jsou zřejmě karoteny a bioflavonoidy). Bylo zjištěno, že některé z těchto látek snižují rizika aterosklerotických onemocnění srdce a navíc omezují zánětlivé procesy v tkáních poškozených volnými radikály. Velmi intenzívně se studuje vliv některých fytoživin (především izoflavonů obsažených v sóji) na různé druhy rakovin (prsu, prostaty, sřeva).

Mnohé z fytochemických látek se chlubí různým zbarvením – v současné době je v rostlinách známo přes 600 různých barviv a stále se objevují nové.

Většina léčivých bylin obsahují fytochemické látky, které mají léčivé nebo ochranné účinky. Mnohé z nich jsou specifické pro konkrétní rostliny a jejich názvy se velmi často odvozují od jména rostliny (např. echinosidy podle Echinacey, ginkosidy podle Ginko biloba apod).



Škola zdravého vaření