Hřebíček

Exotické koření se silně aromatickou sladkou vůní a hořkou příchutí, které nechybí snad v žádné české domácnosti, jsou vlastně sušená a nerozvitá květná poupata stále zeleného tropického stromu hřebíčkovníku. Původně tento strom pochází z jihovýchodní Afriky a Asie, jako koření se sklízejí poupata v období, kdy ze zelené barvy přecházejí do červené (obsahují nejvíce aromatických látek).

Kvalitní hřebíček by měl mít tmavohnědou barvu a pokud stisknete nehtem „stopku“, musí se objevit malé množství oleje. U dlouho skladovaného hřebíčku pak může dojít k nežádoucí změně aroma.

Hřebíček se nejčastěji používá při speciální úpravě masa, do omáček a kečupů, jeho nejznámější použití v našich zeměpisných šířkách je však do perníků, koláčků, vánočního pečiva a k přípravě svařeného či kořeněného vína a punče

Hřebíčkový olej má antiseptické účinky, používá se proto v zubním lékařství do ústních vod a past. Má tišící účinky při bolesti zubů a žaludečních potížích, pro odstranění bolesti se používal už ve středověku.



Škola zdravého vaření