Glykemický index - jak by měl vypadat jídelníček?

I přes fakt, že nízkotučné potraviny jsou v západní části civilizace stále oblíbenější, prakticky celá planeta nezadržitelně tloustne. Příčinou je právě nadměrná konzumace potravin s vysokým obsahem jednoduchých cukrů - jednoduše řečeno jíme příliš sladkostí. Na vině je částečně i velká mediální propagace potravin s vyšším glykemickým indexem, protože bývaly doporučovány pro svůj nízký obsah tuků.
V naší stravě stále převládají potraviny vyrobené z bílé mouky (klasické bílé pečivo v podobě hamburgerů, baget, sendvičů), pijeme příliš mnoho slazených nápojů, kupujeme zbytečně mnoho sladkostí (různé čokoládové tyčinky, oplatky).
Pokud chceme naší každodenní stravou skutečně pozitivně ovlivnit vlastní zdraví popř. snížit nadbytečnou hmotnost, nestačí pouze počítat kalorie. Respektujme především složení a způsob přípravy potravin, tepelné zpracování, obsah vlákniny a ostatních makrosložek - to vše ovlivňuje glykemický index i stejné potraviny.


Praktický příklad

Z hlediska teorie GI je lepší sníst 1/2 krajíce chleba se sýrem a máslem než samotný suchý 1 krajíc. Energetická hodnota je stejná, ale metabolický efekt naprosto odlišný. Po snídani se sýrem a máslem nastane pocit hladu později a bude méně intenzivní.

Základem jídelníčku by měl být tedy dostatečný příjem bílkovin z ryb, drůbeže a mléčných výrobků, dále kvalitní zdroje sacharidů s nízkým glykemickým indexem a dostatečný příjem nenasycených tuků.

Z hlediska hubnutí - pokud budou 2 lidé držet dietu o stejné energetické hodnotě, zhubne více ten, který bude jíst potraviny s převážně nižším glykemickým indexem.

Takže pokud chceme hubnout, vybírejme si potraviny s glykemickým indexem do 40-50, v rámci prevence nadváhy maximálně GI do 70.



Škola zdravého vaření