Laktózová intolerance


Poruchy trávení a vstřebávání některých živin jsou v současné době častým problémem, nejčastěji se projeví nadýmáním, plynatostí, pocitem špatného trávení, průjmy, křečemi v břiše i postupným hubnutím. Mezi nejrozšířenější patří celiakie a laktózová intolerance.

Laktózová intolerance je stav, při kterém postiženému chybí nebo je omezena produkce enzymu, kterému se říká laktáza (je obsažen v mikroklcích buněk sliznice tenkého střeva). Tato látka má za úkol rozkládat mléčný cukr (laktózu) – pokud k tomu nedojde, konzumace mléka a mléčných výrobků se projeví nadýmáním a plynatostí.

Aktivita tohoto enzymu postupně klesá v dospělém věku, k dalším příčinám omezení jeho produkce dochází u pacientů s chorobami tenkého střeva. K potížím s trávením mléka může také docházet po prodělaném průjmovém onemocnění, kdy příčinou je dosud ne zcela obnovená střevní mikroflóra. K její celkové obnově dochází nejpozději do 3 týdnů. Obecně lze říci, že onemocnění se zhoršuje s věkem.

Příznaky tohoto problému by měly zmizet po vyloučení potravin, které vyvolávají popisované potíže – jedná se tedy o mléko a mléčné výrobky s obsahem laktózy. Někteří postižení jsou schopni dobře strávit některé druhy jogurtů a zakysaných mléčných produktů, protože obsah laktózy v nich je minimální díky specifickému postupu výroby těchto produktů.

Při léčbě laktózové intolerance se doporučuje zvýšit příjem vápníku, pro zmírnění nadýmání a plynatosti je vhodné užívat přípravky s obsahem bakterií střevní mikroflóry (Lactobacillus acidophilus), které obnovují přirozenou střevní mikroflóru.



Škola zdravého vaření