Lexikon čajů

Thea viridis – obecné pojmenování zeleného čaje bez udání jeho původu a bez záruky na jeho kvalitu. Takto označený čaj pochází většinou z Číny, Srí Lanky nebo Indonésie.

Gunpowder – nejznámější a nejrozšířenější zelený čaj. Lístky různé kvality a velikosti se suší a svinují na rozžhavených pánvích, kde vznikají svinuté kuličky.

Yunnan – zelený nebo polofermentovaný čaj vyráběný v Čínské provincii Jűn-nan.

Sencha – nejpopulárnější japonský druh čaje (sen znamená „snadnou přípravu“ horkou vodou). Lístky jsou většinou sbírány strojově, pak se napařují a protřepávají pod horkým vzduchem. Pak se teprve suší.

Gyokuro – japonský druh čaje, v překladu znamená „kapka rosy“. Zpracování je podobné jako u čaje Šejcha, pouze listy tohoto čaje rostou většinou ve stínu. Je považován za vysoce kvalitní.

Matcha – vyrábí se z čaje Gyokuro, který se po usušení ručně mele na jemný prášek. Velmi kvalitní a také drahý čaj.

Shincha – ručně sbíraný a tříděný zelený čaj vysoké kvality. Sklízí se pouze mladé, jemné výhonky a lístky.

Guricha – zelený japonský čaj, kde se při sušení ručně tříděné výhonky a lístky svinují do kuliček. Vysoce kvalitní čaj.

Bancha – japonský zelený čaj s nízkým obsahem kofeinu.



Škola zdravého vaření