Majoránka

Majoránka patří mezi nejznámější a nejdůležitější koření v naší kuchyni. Je to léčivá rostlina, jejíž účinky znali už staří Egypťané (Římané a Řekové ji považovali víc za léčivou rostlinu než za koření – připravovali z ní dokonce nápoj lásky). Původem je ze severní Afriky, Přední Asie a jižní Evropy, kde se v současnosti nejvíce pěstuje.

Z účinných a prospěšných látek, které nám majoránka dává, jsou významné éterické oleje, hořčiny a třísloviny – obsah těchto látek podporuje trávení tím, že zvyšuje sekreci žaludeční šťávy, uklidňuje zažívací trakt, podporuje tvorbu žluči.

Jako koření se používá majoránka drhnutá, což je směs usušených listů a květů, které se sklízí před nebo během doby rozkvětu – sklizeň většinou probíhá 2x – 3x do roka, nejkvalitnější koření získáme, když majoránku sušíme ve stínu (dobrou kvalitu poznáme podle intenzivní vůně při rozetření listů mezi prsty). Sušenou majoránku je nejlepší skladovat v dobře uzavřených nádobách, kde vydrží bez ztráty kvality mnoho měsíců – z důvodu zachování obsahu éterických olejů však není vhodná delší doba než 1 rok.

Majoránka je typická svojí aromatickou vůní a pikantní, slabě pálivou a trochu nahořklou chutí.

Má široké použití v mnoha kuchyních celého světa - koření se jí polévky (zeleninové a luštěninové polévky se díky majoránce stávají chutnější a stravitelnější), dušená masa, přidává se do uzenin, paštik, omáček, skvěle se hodí k těstovinám i bramborám.

Majoránka je neodmyslitelnou součástí mnoha kořenících směsí.



Škola zdravého vaření