Neesenciální aminokyseliny

Název

Působení

Glycin

součástí hemoglobinu a cytochromů (enzymů důležitých ke tvorbě energie), vzniká z něj glukagon, který stimuluje tvorbu glykogenu, má uklidňující efekt

Alanin

hlavní součást pojivových tkání, klíčová látka metabolismu glukózy, umožňuje dodávat svalům energii z aminokyselin

Glutamin

klíčová role v imunitním systému, zdroj energie pro ledviny, střeva a játra při dietách

Glutamová kyselina

součást mozkových procesů a metabolismu jiných aminokyselin

Aspartová kyselina

součást svalového metabolismu, funguje jako přenašeč draslíku a hořčíku, odstranuje z těla čpavek, podpora léčby srdečních onemocnění


Arginin

zvyšuje hladinu oxidu dusíku podporujícího růst svalů, zvyšuje uvolňování inzulinu, glukagonu a růstových hormonů, zpomaluje úbytek svalů po námaze, prospívá při rehabilitaci zranění, tvorbě kolagenu, zvyšuje obranyschopnost organismu

Ornitin

zvyšuje tvorbu oxidu dusíku podporujícího růst svalových vláken, součást metabolismu močoviny

Prolin

tvorba pojivové tkáně, součást srdečního svalu a kolagenu

Serin

tvorba energie, posiluje paměť a nervové funkce, tvorba protilátek

Taurin

nezbytný při trávení a vstřebávání tuků (tvorba žluči), nervový přenašeč v některých oblastech mozku a oční sítnice





Škola zdravého vaření