Pažitka

Pažitka patří v Evropě mezi nejvyhledávanější druhy koření především pro svoji velmi jemnou chuť. Pochází pravděpodobně ze středomoří, běžně však roste i v Asii a Americe, nejčastěji kolem vodních toků.

Je známo několik druhů této rostlinky, všechny jsou významným zdrojem vitamínu C, B2, karotenů, z minerálních látek jsou bohatě zastoupeny síra, draslík, vápník i fosfor.

Pravidelná konzumace pažitky ovlivňuje chuť k jídlu, podporuje trávení, má vliv i na snižování krevního tlaku – těchto účinků využívali dokonce už staří Řekové a Římané. Některé druhy pažitky (Pažitka čínská) se chlubí i antibiotickými účinky.

Pažitka se nejčastěji používá jako zelené koření do polévek a vývarů, omáček, z estetických důvodů pro ozdobení různých salátů, do bylinkových másel, pomazánek.

Nedoporučuje se pažitku kombinovat s některými čerstvými zeleninami s vlastní jemnou specifickou chutí (mladý hrášek, zelené fazolky, chřest), které mohou potlačit její aroma.

Při tepelné úpravě velmi rychle ztrácí tato bylina svoji vůni i chuť, proto se doporučuje přidávat ji do jídla až na závěr přípravy.



Škola zdravého vaření