Dalamánky

200 g pšeničné celozrnné mouky, 100 g pšeničné hladké celozrnné mouky, 50 g celozrnné žitné mouky, 250 ml žitného kvásku, 125 ml vody přilít ke kvásku, 3 polévkové lžíce olivového oleje, 1 čajová lžička cukru

Vypracujeme těsto, přikryjeme mísou a necháme 1/2 hod kynout. Uhněteme dlouhou šišku, kterou napříč nakrájíme asi na 10 až 12 kousků. Z nich pak vytvarujume dalamánky. Můžeme je dělat i šišaté. Necháme je ještě asi 1/4 hodiny kynout, potom podélce jemně nakrojíme, potřeme vajíčkem rozšlehaným s troškou vody a posypeme kmínem nebo lněným semínkem. Pečeme na pečícím papíru na 180 stupňů asi 27 minut. V polovině pečení je potřeme vodou. V troubě je dobré mít od začátku pečení misku s vodou.

Porce:6
Doba přípravy:60 minut
Bílkoviny:46 g
Sacharidy:198 g
Tuky: