Kameninová miska plná kuřátka a šunky

500g kuřecích prsou, 250g kuřecích stehýnek (vrchní čás nohy), 260 g sušených meruněk, 250 g šunky, máslo na vymazání, 1 střední cibule, 2 stroužky česneku, 1/2 hrnku smetany, 2 lžíce brandy, 1 vejce, 1 stonek řapíkatého celeru, 1 bobkový list Citronová majonéza: 1 lžíce posekané petrželky, 1 lžička nastrouhané citronové kůry, 2 lžíce citronové šťávy, 1/2 lžičky cukru

Na dno velké kameninové misky Terrine (obdélníkového nebo oválného tvaru) vymazané máslem ozdobně poskládáme část posekaných meruněk (část celých nechat na ozdobu), šunky nakrájené na malé kostičky (část nechat na ozdobu) a bobkový list. Rozmixujeme nebo pomeleme všechno kuřecí maso, posekanou cibuli a utřený česnek. Zamícháme dovnitř smetanu, brandy a vejce až se vše dobře spojí. Přendáme směs do velké mísy a přidáme šunku, posekaný celer a meruňky. Vložíme do připravené Terrine a dobře natlačíme dolů. Uhladíme povrch, přikryjeme alobalem a vložíme do nádoby (nebo plechu s okrajem), do které nalejeme dostatečně vařící vodu tak, aby sahala do poloviny Terrine. Pečeme v předem předehřáté troubě asi 1 1/2 hodiny. Vyjmeme opatrně z trouby, necháme trochu zchladnout a slejeme šťávu, která se v Terrine vytvořila. Na pečínku položíme nahoru prkénko, talířek, nebo podobně a zatížíme. Necháme zchladnout při pokojové teplotě a potom vložíme do chladničky. Druhý den maso vyklopíme, nakrájíme na plátky a podáváme s citrónovou majonézou(smícháme v misce všechny ingredience). Příloha: křupavý selský chléb, nebo jiné pečivo a bílé víno.

Porce:4
Doba přípravy:120 min + den
Bílkoviny:190 g
Sacharidy:207 g
Tuky:87 g

Podobné recepty: