Lahodně šťavnaté vepřové karé - pečínka

1400g vepřového karé, 4 lžíce olivového oleje, 4 stroužky česneku rozkrojených napůl, 3/4 hrnku šalvěje nebo rozmarýnu, 1l mléka, nastrouhaná kůra ze dvou citronů, šťáva z jednoho citronu, sůl a pepř

Z masa s odejmutou kůží a zadní kostí (aby se pěčínka dala krájet mezi kostmi žeber), odkrájíme přebytečný tuk na tenkou vrstvu. Na rozehřátém olivovém oleji osmažíme maso po všech stranách. Vyjmeme maso z nepřilnavé pánve, slejeme tuk, na pánev rozložíme bylinku a na ni česneky (bylinky vyvýší maso, takže se nevaří v mléce, ale peče do křupava). Položíme na ně maso. Maso polejeme mlékem, osolíme ho a popepříme. Vrátíme pánev nad oheň a přivedeme do varu. Znovu odstavíme. Přidáme na pánev citronovou kůru i šťávu. Vložíme pekáč do trouby (předem vyhřáté na 200°C) a pečeme maso po 20 min. Snížíme teplotu na 150°C a pečeme dále po 1 až 1 1/2 hodiny. Záleží na tloušťce masa. Je-li zapotřebí, tak sem tam přilejeme trochu víc mléka, aby výpek byl tekutý. Poléváme pečínku výpekem každých asi 30min. Nepřikrýváme, aby se šťáva z masa nakonec vypekla a tuk na povrchu masa se stal křupavým. Necháme maso stát po 10min. před krájením. Podáváme též omáčku bez bylinky v omáčníku. Jako příloha je výborný podušený fenykl nebo zapečená zelenina.

Porce:6
Doba přípravy:2,5 hod
Bílkoviny:179 g
Sacharidy:64 g
Tuky:405 g