Rajská omáčka

40 g rostlinného másla, 20 g cibule, 4 zrnka pepře, 2 zrnka nového koření, 1 hřebíček, 0,5 cm skořice, malý kousek bobkového listu, trochu tymiánu, citronová kůra, 10 g cukru, 40 g mouky hladké celozrnné, 10 rajských jablíček nebo 2 vrchovaté lžíce protlaku, šťáva z půlky citronu nebo 2 lžíce červeného vína

Používáme-li čerstvá rajčata, opláchneme je, spaříme, oloupeme slupku a nakrájíme je na osminky. Konzervovaná bývají již oloupaná, stačí je jen nakrájet. Potom si oloupeme cibuli, pokrájíme ji na kolečka a osmahneme na rozehřátém másle do růžova. Přidáme celý pepř, nové koření, skořici, bobkový list, tymián, hřebíček, citronovou kůru a lžíci cukru. Zamícháme, přisypeme mouku a necháme ji za občasného míchání zežloutnout. Přidáme rajská jablíčka nebo rajčatový protlak, dobře promícháme a chvíli dusíme. Potom zalijeme hovězím vývarem (nebo osolenou vodou) a dobře povaříme. Téměř hotovou omáčku podle chuti okyselíme, osolíme a případně přisladíme, můžeme přidat i několik lžic červeného vína. Na závěr omáčku procedíme - odstraníme tím zejména koření. Podáváme s vařeným hovězím masem a s houskovým knedlíkem z celozrnné mouky.

Porce:4
Doba přípravy:45 minut
Bílkoviny:
Sacharidy:
Tuky:

Podobné recepty: