Výhody a nevýhody příjmu rostlinných a živočišných zdrojů bílkovin


Živočišné bílkoviny

Rostlinné bílkoviny




PRO




Dostatek všech esenciálních AMK


Mírně vyšší stravitelnost


Vyšší podíl bílkoviny na přijatý objem






Nižší obsah některých toxických látek


Minimální obsah cholesterolu


Vysoký obsah esenciálních mastných kyselin


Vysoký obsah zdraví prospěšných látek – vitamíny, minerály, vláknina, enzymy








PROTI


Vyšší obsah nasycených tuků


Riziko vzniku hnilobných produktů a provokace nádorových onemocnění (tlusté střevo)


Vyšší zátěž jater a ledvin


Zbytkový obsah antibiotik, růstových stimulantů nebo léků a chemikálií


Riziko potravinové alergie (bílkoviny mléka)





Nekompletnost aminokyselin


Malý absolutní objem bílkovin – nutnost vyššího objemu potravy


Vyšší riziko výskytu těžkých kovů


Riziko potravinových alergií – sója, pšenice




Škola zdravého vaření