Ulcerózní kolitida

Ulcerózní kolitida je vředový zánět střeva, který postihuje pouze sliznici tlustého střeva. Nejčastěji se projevuje vznikem křečí, nadýmáním, střídáním průjmů a zácpy, k průvodním jevům patří i směs hlenu a krve ve stolici.

Toto onemocnění často postihuje mladé dospělé lidi obou pohlaví a je typické nenápadnými počátečními projevy, mezi které patří bolesti břicha, nechutenství, úbytek tělesné hmotnosti, průjmy…

Při častém výskytu těchto problémů je nejlepší navštívit lékaře, který provede rentgenové nebo endoskopické vyšetření střeva a stanoví konkrétní diagnózu.

Příčiny vzniku ulcerózní kolitidy jsou stále neznámé – předpokládá se však, že významnou roli při jejím vzniku hraje stres, proto se při léčbě tohoto onemocnění velmi často doporučuje psychoterapie, která pomůže zmírnit některé příznaky nemoci. Vzhledem k nevyjasněným příčinám jejího vzniku je léčení dost komplikované, až u 10% osob postižených touto nemocí se může po několika letech vyvinout rakovina tlustého střeva nebo konečníku. V extrémních případech neléčené ulcerózní kolitidy může střevo i prasknout a způsobit zánět pobřišnice a těžké krvácení.

Klasická léčba se omezuje na podávání protizánětlivých léků (sulfasalazin) a kortikosteroidů, v případě jejich slabého účinku může dojít i k chirurgickému odstranění části postiženého tlustého střeva.

Tipy pro správnou výživu

Nejen pro prevenci, ale i zlepšení celkového stavu postiženého se doporučuje konzumovat dostatek zeleniny v průběhu celého dne (nejlépe v několika malých porcích denně) – může být syrová, vařená i napařená. Vyřaďte ze stravy veškeré sladkosti a nezakysané mléčné produkty a nahraďte je výrobky sójovými. Snažte se také do stravy zahrnout více ryb jako zdroj nenasycených tuků a kvalitních bílkovin.

Pokud onemocnění dospělo do akutní fáze, omezte pevnou složku stravy a jezte pouze měkkou stravu, popř. jídlo konzumujte rozmixované. Vyhýbejte se především nestravitelné vláknině, která může mechanicky poškodit sliznici tlustého střeva (otruby, obiloviny apod.) a konzumaci alkoholu a kouření.

Z doplňků stravy zařaďte "zdravé" bakterie (Acidophillus) a B komplex, který má protistresové účinky. I užívání omega-3 kyselin (rybí tuk), které jsou silně protizánětlivé, a vitamínu C může podpořit celkovou léčbu.



Škola zdravého vaření