Vitamín E

Vitamín E je směsí několika podobných látek s příbuzným účinkem (označují se jako tokoferoly a tokotrienoly).

K čemu slouží?

Vitamín E patří mezi nejdůležitější antioxidanty (chrání organismus před volnými radikály). Je prokázáno, že významným způsobem chrání srdeční svalovinu před poškozením, z dlouhodobého hlediska bývá doporučován jako vynikající prevence srdečně-cévních onemocnění (infarkty…).

Kde jej najdeme?

Vysoké množství bývá obsaženo v rostlinných olejích lisovaných za studena (slunečnicový, olej z obilných klíčků). Důležitým zdrojem jsou také mandle a ořechy, z živočišných zdrojů tuk lososa a tuňáka. Zajímavé množství najdete také v listové zelenině.

DDD: dospělí 10 mg/den.


Víte, že...

olejový roztok s vitamínem E z tobolek přírodních doplňků stravy můžete použít k léčení poraněné kůže?



Škola zdravého vaření