Vláknina - úvod

Vláknina sice nemá žádnou výživovou hodnotu, ale hraje nesmírně důležitou roli v udržování dobrého zdravotního stavu.

Stravou běžně přijímáme dva druhy vlákniny: Rozpustná vláknina, která je součástí ovoce, zeleniny, ovsa, ořechů a luštěnin, je tvořena složkami rostlinných buněk, které bobtnají ve vodě. V tlustém střevě se účinkem baktérií rozkládají na jednodušší složky. Nejčastěji používaným typem rozpustné vlákniny jsou semínka jitrocele blešníkového, známého pod označením psyllium. Hlavním účinkem rozpustné vlákniny je vstřebávání nadbytečné vody ze střev a zvětšování objemu stolice. Nesmíme také zapomenout na její další důležitou vlastnost, kterou je snižování hladiny cholesterolu v krvi

Nerozpustná vláknina je obsažena v obilninách a zrnech. Je složena z různých složek buněčných stěn a ligninů, které sice vážou vodu, ale nebobtnají. Náš trávicí systém je neumí rozložit, prochází proto zažívacím traktem nestrávené. Pravidelný příjem nerozpustné vlákniny (např. celulózy) podporuje střevní funkce a vylučování rakovinotvorných a toxických látek.

Dlouhodobý nedostatek příjmu vlákniny může vést ke vzniku cukrovky, různým srdečním chorobám, zažívacím problémům a hemoroidům. Průměrný denní příjem vlákniny u dospělého člověka by se měl pohybovat mezi 25-35 g, u většiny lidí však dosahuje polovičních hodnot.

Vláknina je součástí mnoha různých přípravků určených k redukci váhy – díky vstřebané vodě naplňuje žaludek a snižuje chuť k jídlu. Zároveň prodlužuje trávení potravy v žaludku a působí tak pocit nasycení.

Některé potraviny s vysokým obsahem vlákniny – např. lněné semínko- obsahují rostlinné estrogeny (tzv. lignany), které snižují riziko vzniku rakoviny prsu.

Nárazový nadměrný příjem vlákniny může vyvolat nadýmání a bolesti v břiše. Některé zdroje vlákniny – např. luštěniny – mohou způsobovat plynatost.

Víte, že...

vysoký příjem vlákniny může snižovat účinnost některých léků včetně orální antikoncepce?



Škola zdravého vaření