Zákaz transmastných kyselin: sledovány jsou i nasycené tuky a kalorie

Zákaz transmastných kyselin: sledovány jsou i nasycené tuky a kalorie

V prosinci byl v New Yorku odhlasován zákon zakazující použití transmastných kyselin v restauracích. Ostatní města jako Boston a Chicago by mohla následovat. Zákaz je jistě krok správným směrem, nicméně dle odborníků je dále třeba nahradit nasycené tuky nenasycenými. Pokud budou restaurace i nadále používat nasycené tuky při výrobě svých jídel, sníží to výhody a pozitivní dopady tohoto zákazu. Další pravidlo vyžaduje, aby některé restaurace poskytovaly informace o obsahu kalorií stejně viditelně, jako informaci o ceně jídla - podle některých odborníků je tento krok stejně důležitý, jako samotný zákaz.

Neexistuje žádná biologická potřeba pro transmastné kyseliny a jejich příjem je spojen s nepříznivými zdravotními výsledky. Město New York jako první rozhodlo, že zákazník musí být viditelně informován o obsahu kalorií v jídle, stejně viditelně jako o samotné ceně jídla. "To znamená," říká dr. Lichtenstein, ředitel výzkumu, "že pokud váháte mezi objednávkou malé a střední porce smažených hranolků, můžete se rozhodovat jak na základě ceny, tak i obsahu kalorií. Lidé si budou více vědomi kalorické hodnoty v jídlech, která si objednávají a to by mělo vést k vyšší vzdělanosti a povědomí o tom, kolik kalorií jejich tělo vlastně za den potřebuje. Množství jídla a nápojů, které konzumujeme mimo náš domov, je velké. Jestliže proto toto pravidlo pokryje i jen zlomek restaurací a fast-foodů, může to mít obrovský pozitivní vliv na příjem kalorií a následné zdraví obyvatel."

Transmastné kyseliny jsou dvojnásobně nebezpečné. Nejenže zvyšují obsah LDL - "škodlivého" cholesterolu, ale také snižují úroveň HDL, neboli "dobrého" cholesterolu. Nejvíce transmastných kyselin, které jíme, jsou tvořeny částečně z olejů používaných ve smažených jídlech a komerčně pečeném zboží. Tyto oleje dodávají jídlům delší trvanlivost a tím pádem i větší ekonomickou rentabilitu. Ale transmastné kyseliny jsou jen jednou součástí stravy. Obecně lidé jedí stále mnohem více nasycených tuků. Obě tyto složky musí být redukovány, aby se udržela optimální hladina cholesterolů a podporovalo se srdeční zdraví.

Nedávná studie prováděná na patnácti dospělých dobrovolnících s mírně zvýšeným obsahem LDL-cholesterolu potvrdila, že jedinci, kteří konzumovali stravu s obsahem transmastných kyselin, vykazovali zvýšenou hladinu LDL-cholesterolu o 12 až 14 procent oproti účastníkům, kteří během testu konzumovali pouze dietní jídla.

Je jisté, že omezení či úplný zákaz transmastných kyselin v jídlech celkově zlepší stravu a tím i srdeční zdraví obyvatel. Nicméně, snižování příjmu transmastných kyselin bez dalších změn ve stravovacích návycích, jako snížení příjmu nasycených tuků a kontrola nad celkovým příjmem kalorií, může spíše vyústit ve zklamání s ohledem jak na srdeční zdraví, tak na otylost.

Ilustrační obrázek: © Pixmac.cz



Škola zdravého vaření