Zázrak jménem stevia

Výrobci nízkokalorických sladidel si už mnoho let mnou ruce - celosvětový trh s jejich produkty roste, poptávka lidí po sladidlech této kategorie je stále větší.

Mezi širokou paletou výrobků obsahujících nízkokalorická sladidla převažují kontroverzní přípravky jako Aspartam, Acesulfam K a jiné – pomalu však mezi ně pronikají i látky přírodního původu. Jedním z takových zázraků, které však bohužel u nás nenajdeme, je stevia.

Stevia je bylina původem z Brazílie a Paraguaje, po dlouhá staletí byly její listy používány místními domorodci jako skvělé přírodní sladidlo.

V čem spočívá její výjimečnost? Naše tělo především nedokáže tuto bylinu strávit, což znamená, že nás nezatěžuje žádnými kaloriemi a současně nezvyšuje hladinu krevního cukru!

Pro konzumenty je především důležité, že její sladivost je 300x vyšší než u cukru. Mohou za to látky, kterým se říká glykosidy (nejvýznamnější z nich je steviosid), které se ve vysokých koncentracích nachází v listech této rostlinky.

Její další velkou výhodou je, že sladká chuť listů nemá žádné nepříjemné dozvuky, které jsou typické pro umělá sladidla. Zajímavé bezpochyby je, že konzumace stevie nepřispívá k tvorbě zubního kazu (podobně jako např. mannitol) a bez problému ji mohou užívat i lidé trpící fenylketonurií (ti nemohou přijímat běžná umělá sladidla, protože obsahují aminokyselinu fenylalanin). Stevii by přivítali i diabetici, pro které by bezpochyby byla velkým přínosem.

Stevia se běžně používá v některých zemích Jižní Ameriky a Asie (nejčastěji v podobě drcených lístků popř. extraktů), v Japonsku je dokonce nejpopulárnějším nekalorickým sladidlem, jejíž tržní objem se pohybuje kolem 40%!

V zemích Evropské unie a v USA však byla tato bylina z nepochopitelných důvodů stažena z trhu, zákonodárci tvrdí, že důvodem je nedostatek provedených studií s účinky na lidský organismus. Zajímavé je, že se stevií byly v posledních letech provedeny desítky studií zkoumajících její toxicitu a různé další dopady na zdraví, nic konkrétního však prokázáno nebylo. Naopak bylo zjištěno, že pravidelná konzumace stevie může pozitivně ovlivnit celkovou glykemii v organismu, snižuje množství bakterií v dutině ústní (čímž zamezuje tvorbě zubního kazu) a dokonce se objevily zprávy o její schopnosti snižovat chuť na tabák a alkohol.

Je skutečně velká škoda, že na našem trhu výrobky z této rostliny nekoupíme, určitě by si našla cestu k mnoha spotřebitelům. Je možné ji ale pěstovat v domácích podmínkách – z jedné rostliny můžeme za rok získat až půl kilogramu sušeného materiálu, který odpovídá ekvivalentu přibližně 150 kg cukru!



Škola zdravého vaření